Realitní případ 1: Tomáš potřeboval dostat za byt co nejvíc

Prvním případem ze Zápisníku makléřky je Tomáš s rodinou, který k nám přišel v době, kdy už docela dlouho prodával vlastními silami byt v Brně a do toho ještě hledal dům ke koupi, aby se do něj mohli všichni přestěhovat. Mimochodem, jaká je cesta prodeje s realitkou zjistíte zde.

Prodělat boty na prodeji nemovitosti

Nemovitost sám nafotil, vložil do inzerce a čekal

Tomáš prodával byt vlastními silami něco přes půl roku. Prodejní cenu si určil tak, že se podíval na ceny nemovitostí na realitních serverech a tu svou nabídku ještě malinko navýšil, protože chtěl prodat za co nejvíc. Byt nafotil a vložil na server, který nabízel samoprodej a možnost ušetřit na provizi za makléře.

Mezitím se pustil do hledání řadového domku za Brnem, který si s ženou vysnili.

Inzerci jeho bytu shlédlo v prvním měsíci několik tisíc lidí, ale nikdo nepřišel na prohlídku. Tomáš si říkal, že musí počkat a tak čekal a čekal. Jeho inzerát navštěvovalo každý měsíc méně a méně lidí.

Po půl roce našli nový dům a potřebovali se stěhovat

Po šesti měsících neměla inzerce téměř žádnou návštěvnost a Tomáše začal tlačit čas. Se ženou si už totiž mezitím našli nové bydlení, chtěli na něj využít peníze z prodeje bytu a potřebovali vyjednat hypotéku k dofinancování. Rozhodli se tedy oslovit naši realitní kancelář Property Experts.

Odborný odhad ceny odhalil problém s prodejem

Věděla jsem, že ostatní inzerované nemovitosti, podle kterých Tomáš určoval cenu svého bytu, visely v nabídce už dlouho, protože o ně nebyl zájem. Udělala jsem si tedy vlastní odhad ceny podle nemovitostí, které prošly inzercí v předchozích měsících, a které se rychle prodaly (tím pádem je už Tomáš nemohl v inzerci vidět), nahlédla jsem do katastru nemovitostí, do cenových map a srovnala s cenami vlastních prodaných nemovitostí v dané lokalitě za posledního půl roku.

S novou inzercí i cenou se případ vyřešil

Navrhla jsem Tomášovi novou cenu, nižší než byla ta jeho, interiér připravila k profesionálnímu nafocení, objednala natočení videoprohlídky, vytvořila půdorys, zaplatila propagaci na největších realitních serverech a do týdne jsem vedla Tomášovi na prohlídkový den sedm vážných zájemců. Dva z nich se pro Tomášův byt okamžitě rozhodli a nabídli za něj víc. Tomáš si vybral jednu z nabídek a do třech měsíců se spokojeně stěhovali se ženou do domku za Brnem.

S přístupem jako byl tento, kdy prodávající očekávají od výše ceny opravdu hodně, se setkávám velmi často. Proto ke svým realitním službám makléře vždy nabízím profesionální odhad tržní ceny zdarma, abych majitelům nemovitosti ukázala, jaké mají s nastavením prodejní ceny své nemovitosti na realitním trhu možnosti.

🎁 Tip Property Experts

Tomáš si mohl nechat udělat na začátku od realitního makléře alespoň odhad tržní ceny svého bytu, aby se díky přemrštěné ceně (a neatraktivní prezentaci) vyhnul dehonestaci své nabídky a dlouhého čekání na zájemce. Bezplatný odhad prodejní ceny získáte i u nás. Jak a z čeho tvoří naši makléři prodejní cenu, zjistíte zde. A nebo získejte rovnou náš odhad zdarma zde. Vyplatí se vám to!